TANTÁRGY:, bármely tantárgy         IDŐ: 45 perc    KOROSZTÁLY: bármely     MUNKAFORMA: egyéni, pár, csoport, plénum      ESZKÖZÖK: papír, ceruzák, vagy laptop, tablet    ELŐKÉSZÍTÉS: nem szükséges  MIRE JÓ MÉG: kommunikáció, képzelet, kreativitás  

Történetmesélés. Miért olyan népszerű a mostanában? Mert mindenkihez szól.Segítségével barátságosabb lesz a tanítási óra és jobban megmarad a tananyag.Felhasználási területei, online offline technikák.

A történetmesélés, egy vizuális vázlat, amely képek és rövid szövegek segítségével illusztrál egy eseménysorozatot. Képzelj el egy egyszerű képregényt, ilyen a modern történetmesélés vagy más néven a storyboard. A Storyboard egy oktatási módszer is, ami segíti a tanulókat, hogy nyomon kövessék egy történet vagy esemény legfontosabb fordulópontjait, szemléltetik a jeleneteit.

Tanulhatunk történetmesélést az őseinktől is

A storyboard nem mai találmány az emberi történelem kezdete óta ismertek. 30 000 évvel ezelőtt az ősemberek vadászataikat jelenítették meg a barlangfalakon. Az egyiptomiak is ismerték a vizuális történetmesélést, a fáraók egész életét le lehet olvasni a képekről és a hieroglifákból. Storyboard módszert használták a keresztény templomokban is. Az írni olvasni nem tudó középkoriaknak a freskók, szobrok, egész történeteket voltak képesek illusztrálni. A hívek könnyebben elképzelhették a történetek szereplőit, és azonosulhattak velük, egyfajta közös tudást kaptak. A történet a színes képek együtt érzelmek egész tárházát indította be, a szereplők, a cselekedetek mind egy kontextusba kerültek.

 Storyboard az iskolában

Őseink találmányát az osztályterembe átemelve megérezhetjük, hogy a történetmesélés ugyanilyen hatékonyan közvetít tudást, érzelmeket és szemléletet.A storyboard módszer felhasználása nagyon széleskörű lehet, korosztály és tantárgy független. A kiragadott példákat a végtelenségig lehet bővíteni. Milyen feladatoknál lehet a történetmesélést használni:

 • Egy történet elmesélésénél,
 • egy esemény elmesélésénél (pl: történelmi esemény),
 • saját történet kitalálásánál,
 • egy életrajz leírásánál,
 • nyári élményeim,
 • céljaim,
 • mindent rólam. stb

Történetmesélés az óratervben. Egy lehetséges tanítási óra a storyboard módszer segítségével

A storyboard módszer 45 percbe „belefér”, így lehetőséget ad az egész tananyag feldolgozására is. A munkaformákat is változatosan lehet alkalmazni: lehet önállóan, párban vagy csoportban, online ( ingyenes módszer lentebb) vagy offline is dolgozni.

 1. Adott egy feldolgozandó történet. A gyerekek elolvashatják önállóan, közösen vagy meghallgathatják.
 2. Adj meg egy forgatókönyv-sablont. A sablon olyan mint egy üres képregény, amelyben sem képek sem szövegek nincsenek még. (A sablon mintát legörgetve megtalálod)A sablonnak több olyan blokkból kell állnia, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy a gyerekek képeket készítsenek, és van elég hely a feliratok számára is.
 3.  A tanulókat, kitalálják és megrajzolják a történet legfontosabb fordulópontjait. Minden rajzhoz adjanak feliratot, amely kiegészíti a képet, elmagyarázza, történik a képen. Írhatják a kép alá vagy a képre is.
 4. A diákok megosztják a forgatókönyveket. Kérd meg a tanulókat, hogy hasonlítsák össze a forgatókönyveket a párjukkal vagy egy kis csoporttal. Miben hasonlítanak a forgatókönyvek? Miben különböznek? Ez a vita elősegíti, hogy a tanulók, újra és újra átgondolják alapvető eseményeket és segítséget nyújtanak annak elemzésében is.

Hogyan hozhatsz létre vizuális forgatókönyvet offline?

Tervezd meg milyen jelenetekből álljon a storyboardHozzon létre egy sablont.  Rajzoljon egy téglalap sorozatot papírra, mintha egy képregényt készítnél. Rajzolj hozzá képeket, adj hozzá feliratokat!

Hogy hozz létre létre storyboardot online?

Regisztrálj ingyen a Canva programba: www.canva.comAnnak aki még nem ismeri, ez egy képszerkesztő program, ami a lehető legegyszerűbben segít (akár iskolai) vizuális anyagokat is létrehozni. Vigyázat, függőséget okoz! 😉 

 

Írjuk be a keresőbe, hogy storyboard és az oldalt megjelenő sablonok közül válasszunk egy megfelelőt.

 

Kattintsunk az oldalt megjelenő sablonok egyikére. A sablonba megadott mintaképek és felíratok szerkeszthetők. Ha rájuk kattintunk látható, hogy kis kék keret jelenik meg a képek körül. Ezek törölhetők, vagy más képek beillesztésével felülírhatók. 

Képeket, illusztrációkat a legszélső bal oldali sávon látható photo-s(fényképek) elements (illusztrációk) text (szövegekből)választhatunk vagy saját képet is tölthetünk fel(uploads).A Canva-ban magyarul is kereshetünk.Ha átláttuk a program nagyon egyszerű működését, akkor a képek és a felíratok kicserélésével egy saját storyboardot kapunk, amely ezután letölthető és megosztható más felületeken.   

Összefoglalva Milyen pozitív hozadéka van a storyboard módszernek?  

A storyboard módszer nagy segítséget jelenthet írás gyakorlásban, fogalmazásban, szóbeli prezentáció készítésében vagy egy történet felvázolásában. Erősebb ingert ad mintha csak szavakat írunk kártyákra. A tanulók a rajzok beillesztésével, a rögzítést, mélyítést segítik. Amikor kidolgozzák a jeleneteket, akkor a képeket szükség szerint lecserélhetők, hogy megnézhessék, jobban működnek-e. A storyboard  nem korosztályfüggő. Egészen kicsik is képesek storyboardot is összeállítani. Támogatja az elmélyült munkát, alkotás közbe találkozhatnak a flow élményével is.A módszer segíti az oktatókat is, hogy könnyebben átadják, összefoglalják a tananyagot.Mialatt a tanulók elkészítik saját forgatókönyveiket, online technológiát alkalmaznak elsajátítják a digitális történetmesélési készségeket, amelyek a mai vizualitásra épülő világunkban valószínűleg egyre fontosabbá válnak.

Ha hasznosnak találod  a bejegyzéseket a további tartalmakért kövess minket a facebookon!

Ezek is érdekelhetnek

A legjobb tanulási módszer alapja az „áramlás”. Hogyan juttasd el a tanulóidat a flow állapotba? 8 egyszerű lépés.

A legjobb tanulási módszer alapja az „áramlás”. Hogyan juttasd el a tanulóidat a flow állapotba? 8 egyszerű lépés.

TANTÁRGY: bármely  KOROSZTÁLY:bármely     IDŐ: 45 perc    MUNKAFORMA: egyéni páros csoport ESZKÖZÖK:   nem szükséges  ELŐKÉSZÍTÉS: nem szükséges  MIRE JÓ MÉG:összehangolás, ráhangolás, pozitív légkör megteremtése, konentrációs feladatAz „áramlás” vagy angolul flow...

Kép: Tumisu képe

Pin It on Pinterest

Share This