Classbook óraterv sablon vélemények

TANTÁRGY: környezet, biológia, természetismeret   KOROSZTÁLY:óvoda, alsó tagozat     IDŐ:45-90 perc    MUNKAFORMA:  csoport ESZKÖZÖK:   szükséges  ELŐKÉSZÍTÉS: szükséges  MIRE JÓ MÉG: környezet, egészség tudatosítás

Az őszi gyümölcsök projektnap egy nagyszerű módszer arra, hogy a gyerekeknek betekintést nyújtsunk az őszi időszakban érő gyümölcsök világába. Ezen a projektnapon számos érdekes és tanulságos tevékenységet lehet végezni az iskolában, amelyekkel a gyerekek mélyebb megértést és érdeklődést szerezhetnek az őszi gyümölcsök iránt.

 Előkészítés

Első lépésként érdemes beszélgetést kezdeni a gyerekekkel az őszi gyümölcsökről. Kérdezzünk különböző kérdéseket, majd osszuk meg velük a saját ismereteinket. Felhívhatjuk a figyelmüket az őszi gyümölcsök jellegzetességeire, például az ízükre, textúrájukra és színükre.

 1. Melyik az a gyümölcs, amit az ősszel leggyakrabban eszünk?
 2. Tudod-e, hogy milyen gyümölcsöket hoz az ősz?
 3. Van kedvenc őszi gyümölcsöd? Ha igen, miért szereted?
 4. Hogy néz ki az almafa levele ősszel?
 5. Szeretsz fára mászni?
 6. Tudnál mondani még más őszi gyümölcsöt?
 7. Miért fontos az ősszel a gyümölcsök fogyasztása?
 8. Milyen íze van az őszi gyümölcsöknek?

 Tevékenységek

A következő lépésben bemutathatjuk az őszi gyümölcsöket a gyerekeknek. Hozhatunk példákat, például almát, körtét, szilvát, diót vagy gesztenyét, és megmutathatjuk, milyenek a formájuk, a héjuk és a belsejük. Lehetőség szerint meg is kóstolhatjuk őket, hogy a gyerekek minden érzékszervüket bevonják az őszi gyümölcsök felfedezésébe.

A projektnap során nagyon hasznos lehet egy íróasztal tevékenység, ahol a gyerekek rajzolhatnak vagy írhatnak az őszi gyümölcsökről. Kérhetjük tőlük, hogy válasszanak egy gyümölcsöt, és írják le vagy rajzolják le az összes információt róla, amit megtudtak. Ez lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy kifejezzék a kreativitásukat és tanulmányaikat.

Ezenkívül elkészíthetünk különböző kézműves tevékenységeket az őszi gyümölcsökkel. Például dekorálhatunk süteményeket, muffinokat vagy gyümölcssalátákat az őszi gyümölcsökkel. Ehhez a gyerekek elkészíthetik a saját díszítéseiket, ahogy szeretnék. Ez lehetőséget ad számukra a kreativitásuk kifejezésére és a gyümölcsök ízétől való további élvezésre.

Ezenkívül tartalmas lehet egy játék vagy vetélkedő az őszi gyümölcsökkel kapcsolatos ismeretekről. Készíthetünk kérdéseket az őszi gyümölcsök jellemzőiről, táplálkozási előnyeiről vagy receptjeiről. Ez a tevékenység segíti a gyerekeket az információk emlékezésében és a tudásuk elmélyítésében.

 1. Miért fontosak az őszi gyümölcsök az egészségünk szempontjából?
 2. Melyik őszi gyümölcs tartalmaz sok vitamint?
 3. Milyen színekben lehet megtalálni az őszi gyümölcsöket, és miért fontosak ezek a színek az egészségünk szempontjából?
 4. Hogyan segítenek az őszi gyümölcsök az immunrendszerünk erősítésében?
 5. Miért fontos, hogy őszi gyümölcsöket együnk?
 6. Milyen őszi gyümölcsöket szoktak feldolgozni lekvár, befőtt formájában?
 7. Mit gondolsz, milyen előnyökkel jár az őszi gyümölcsök fogyasztása?
 8. Milyen módon tudjuk elkészíteni az őszi gyümölcsökből készült finomabbnál finomabb ételeket vagy italokat?
 9. Melyik őszi gyümölcs segíthet a szervezetünk megerősítésében a meghűléses időszakban?
 10. Miért kell odafigyelni arra, hogy az őszi gyümölcsöket frissen és tisztán fogyasszuk?

Nem szabad megfeledkezni a fizikai tevékenységekről sem, amelyeket az iskolaudvaron vagy a tornateremben lehet végezni. Például lehet futóversenyt rendezni az őszi gyümölcsök kézzel történő megtartásával. A gyerekek csoportokban vagy egyénileg vehetnek részt a versenyen, ahol a cél az, hogy minél tovább megtartsák az őszi gyümölcsöt a kezükben. Ez a játék segít a gyerekeknek a koordinációs és az egyensúlyérzékelés fejlesztésében.

Mit tanultunk ma?

A projekt zárásaként érdemes lehet összefoglalást tartani az őszi gyümölcsökkel kapcsolatos fontos információkról és tapasztalatokról. Megvitathatjuk a gyerekekkel, hogy milyen gyümölcsöket próbáltak vagy mi tetszett nekik legjobban az őszi gyümölcsökkel kapcsolatban. Ez lehetőséget ad arra, hogy összefoglalják az ősz pozitív aspektusait és megtanulják értékelni az őszi gyümölcsök sokszínűségét.

Az őszi gyümölcsök projektnapja izgalmas és tanulságos lehetőség arra, hogy a gyerekek tanuljanak az őszi időszakban érő gyümölcsökről. A fenti tevékenységek segítenek a gyerekeknek felfedezni és megérteni az őszi gyümölcsök jellegzetességeit, ízét és táplálkozási előnyeit. Ezáltal megszilárdítják a gyerekek egészségtudatosságát és táplálkozási ismereteiket, miközben élvezettel töltik az időt az iskolában.

 

Dokumentáld gyorsan, profin az óráidal, foglalkozásaidat

Legnépszerűbb óratervező sablonok

Ha hasznosnak találod  a bejegyzéseket a további tartalmakért kövess minket a facebookon!

Ezek is érdekelhetnek

Tankerületek által támogatott Óratervező és Egyéni fejlesztési terv programjaink: Kattints és tudj meg többet!

Tankerületek által támogatott Óratervező és Egyéni fejlesztési terv programjaink: Kattints és tudj meg többet!

Minden ami egy óraterv, egyéni fejlesztési terv elkészítéséhez kell egy csomagban! Előre beépített elrendezés- fejléc, óraterv kifejtése Szakkifejezések Formázott nyomtatási kép  Kiknek ajánljuk?  Óvodapedagógusoknak, tanítóknak és tanároknak 1-12. osztályig,...

Hogyan rendezd a konfliktusokat az osztályban? – konfliktus megoldó tréning feladatok

Hogyan rendezd a konfliktusokat az osztályban? – konfliktus megoldó tréning feladatok

Konfliktuskezelési feladatok segítenek a diákoknak megérteni és hatékonyan kezelni a konfliktusokat. Például szerepjátékok, ahol a diákok megjelenítik különböző konfliktushelyzeteket, majd közösen megbeszélik a legjobb megoldásokat. Ezek a csoportdinamikai feladatok segíthetnek az osztályközösség erősítésében, a diákok közötti kapcsolatok kialakításában és az együttműködési készségek fejlesztésében.

Pin It on Pinterest

Share This