almatorony

TANTÁRGY: környezet, biológia, természetismeret, technika, fizika   KOROSZTÁLY:alsó, felső tagozat, középiskola    IDŐ:25-45 perc    MUNKAFORMA:  csoport ESZKÖZÖK:  szappan, víz, cukor, szabad tér  ELŐKÉSZÍTÉS: nem szükséges  MIRE JÓ MÉG: környezet, egészség tudatosítás,STEAM, csapatépítés

A szappanbuborék fújás mindnekinek az önfeledt gyermeki játékot idézi. A szappanbuborék szép változatos és flow élményt nyújt annak aki játszik vele. Ezt a blogbejegyzést azért írom, hogy felidézzük ezt a lenyűgöző és kreatív tevékenységet.

Recept

Ennek a játéknak az a célja, hogy a tanulók annyi „hógolyót” pompont tegyenek egy tálba, amennyit csak tudnak két evőpálcika segítségével. Egyszerre csak egy labdát tudnak fellapátolni, ezért gyorsan kell dolgozniuk. Kétféle receptet szeretnék megosztani: egy könnyebben elérhetőt és egy a klasszikusat. Persze kisérletezni bőven kell vele, amíg ezeket a recepteket tökéletesítjük.

 

Szappanbuborék recept 1

Nincs szükség bolti buborékfújó vásárlására, ha van otthon cukor, mosogatószer és víz. Ha csak egy kis cukrot adsz a házi buborék recepthez, akkor a buborékok tovább tartanak. A cukor lelassítja a víz párolgását, ami viszont megakadályozza a buborékok kiszáradását, így azok hosszabb ideig megmaradnak.

Szappanbuborék recept 2

Öntsd a langyos vizet egy tálba.Fokozatosan add hozzá a mosogatószert.  Lassan keverd hozzá az evőkanálnyi glicerin. Próbáld meg elkerülni a buborékok képződését, amikor kevered – azaz lehetőleg minél óvatosabban keverd. Öntsd üvegekbe a tároláshoz, zárd le a fedelüket, és hagyd állni egy éjszakát át buborékoldatot.

Színezzünk papírt szappanbuborékkal

Így készíthetitek el a buborékfestéket:

  1. Töltsd félig vízzel az edényeket.
  2. Nyomj mindegyikbe kevés festéket és mosogatószert.
  3. Adj hozzá egy teáskanál cukrot.
  4. Keverd meg alaposan a szívószállal.
  5. Kezdd el fújni a folyadékokat a szívószállal, de figyelj, mert gyorsan kifuthatnak az edényből.
  6. Amikor elérted a kívánt buborékmennyiséget, tarts egy papírt a föléjük.
  7. Amikor a buborékok kipukkadnak a papír felületén, megszínezik azt.
  8. Hagyd száradni a papírt.

Mutasd meg a gyermekeknek ezt a festési technikát, majd bátorítsd arra, hogy próbálja ki ő is. A sötét színek általában jobban mutatnak a papíron. Ne aggódj, ha kevés festék van, mert még így is sok képet készíthettek. Virágokat, üdvözlőlapokat is festhettek így.

Dokumentáld gyorsan, profin az óráidal, foglalkozásaidat

Legnépszerűbb óratervező sablonok

Ha hasznosnak találod  a bejegyzéseket a további tartalmakért kövess minket a facebookon!

Ezek is érdekelhetnek

Tankerületek által támogatott Óratervező és Egyéni fejlesztési terv programjaink: Kattints és tudj meg többet!

Tankerületek által támogatott Óratervező és Egyéni fejlesztési terv programjaink: Kattints és tudj meg többet!

Minden ami egy óraterv, egyéni fejlesztési terv elkészítéséhez kell egy csomagban! Előre beépített elrendezés- fejléc, óraterv kifejtése Szakkifejezések Formázott nyomtatási kép  Kiknek ajánljuk?  Óvodapedagógusoknak, tanítóknak és tanároknak 1-12. osztályig,...

Hogyan rendezd a konfliktusokat az osztályban? – konfliktus megoldó tréning feladatok

Hogyan rendezd a konfliktusokat az osztályban? – konfliktus megoldó tréning feladatok

Konfliktuskezelési feladatok segítenek a diákoknak megérteni és hatékonyan kezelni a konfliktusokat. Például szerepjátékok, ahol a diákok megjelenítik különböző konfliktushelyzeteket, majd közösen megbeszélik a legjobb megoldásokat. Ezek a csoportdinamikai feladatok segíthetnek az osztályközösség erősítésében, a diákok közötti kapcsolatok kialakításában és az együttműködési készségek fejlesztésében.

Pin It on Pinterest

Share This