TANTÁRGY: –        IDŐ: 45-120 perc   KOROSZTÁLY:általános iskola alsó      MUNKAFORMA: csoport plénum      ESZKÖZÖK: játéktól függően      ELŐKÉSZÍTÉS: szükséges  MIRE JÓ MÉG: elfogadás, csoportkohézió erősítés

A következőkben 6 játékleírást hoztam, a klasszikus egy perc és nyersz videókat, ha már elfelejtettük, és tánctanító bulivideókat kicsiknek!

Óriások varázslók tündérek : 

A Kő–Papír–Olló-nak mozgásos változata.

Két csapatra oszlunk. Minden csapat megegyezik egy Óriás-, Varázsló- illetve Tündér-pózban. Ezt bemutatja a másik csapatnak. Ezután mindegyik csapat összesúg, és eldönti, melyik teremtmény lesz a következő fordulóban. A csapatok szembeállnak egymással egy középvonal mentén, háromra bemutatják a választott pózt és mondják a teremtmény nevét.
A Varázslók bolondot csinálnak az Óriásokból – az Óriások megverik a Tündéreket – a Tündérek átjárnak a Varázslók eszén.

Babzsák:
A gyerekek fejükön babzsákkal saját tempójukban sétálnak. A vezető szabályozni kezdi a járás ritmusát,stílusát a gyerekek eszerint sétálnak ugranak, ügetnek, kúsznak, másznak tovább. Ha valakinek a fejéről leesik a babzsák, mozdulatlanná merevedik vagy törökülésbe ül.

Hogyan készíthetsz tanfolyamokat, oktatási anyagaidból?

Online tananyagok értékesítése tanároknak, tanítóknak, oktatóknak, trénereknek

www.oraterv.hu

Indián rönkjárás

Minden játékos kap egy számot, egytől felfelé sorban. A játékosok számsorrendben felállnak egy tornapadra, vagy  nehezítésnek a felfordított tornapad  gerendájára. Az egyes számú játékosnak helyet kell cserélnie az utolsóval, anélkül, hogy bárki lelépne vagy leesne a padról. Ha sikerült, a kettes számú játékos cserél helyet az utolsó előttivel és így tovább, amíg mindenki helyet nem cserélt.

Tessék vigyázni: a postás nem lát! 

Most egy izgalmas csoportjátékot írok le, ahol a szegény postás semmit sem lát, mégis rengeteg a munkája!
Játékosok száma: 4 vagy több fő, és egy játékvezető, de minél többen játsszák annál jobb!
Kellékek: eggyel kevesebb szék, mint ahány játékos játszik
Előkészület: a székeket egy körbe kell elhelyezni és ki kell választani a játékvezetőt, majd minden játékos választ egy várost, amit majd ő képvisel (ezt a játékvezető feljegyzi)
A játék kezdetén a játékosok kiválasztják maguk közül az első postást, aki a kör közepére áll és a szemét bekötik. A többi játékos körben leül a székekre, majd a postást jól körbeforgatják és kezdődhet a játék!
A játékvezető feladata, hogy bejelentse, hogy mely városból, mely városba és milyen formába küldtek levelet. Pl: „Levelet küldtek Sopronból Győrbe és a levél békaugrásban ment!”
Ekkor Sopron és Győr képviselői felpattannak székükről és békaugrásban megpróbálnak helyet cserélni, de eközben a semmit sem látó, de annál jobban halló postás megpróbál leülni az ideiglenesen üresen maradt két szék egyikére. (amiről persze fogalma sincs, hogy hol lehet J)
Ha a szemfüles postásnak sikerült leülni egy székre, akkor a szék nélkül maradt játékos lesz az új postás!
A leveleket számos formában lehet küldeni és egyszerre többet is!

Simon mondja… 

Most egy tréfás, becsapós csoportjátékot mutatok be, ami fejleszti a koncentrálóképességet, már a kicsiknél is, de ahol nem mindig szabad hinni a fülednek!
Játékosok száma: minimum 3 fő és egy játékvezető, de minél többen játsszák, annál jobb!
A játék elején minden játékos a játékvezetővel szemben helyezkedik el. A játékvezető különböző parancsokat mond a játékosoknak: pl. ugráljanak fél lábon, fussanak a szoba sarkába, fogják be a fülüket… stb.
De természetesen nem mindig szabad engedelmeskedni a játékvezető parancsának.
A parancsot csak akkor kell végrehajtani, ha a játékvezető így kezdi: „Simon mondja, hogy….” Amennyiben nem így kezdi, akkor a parancsot nem szabad végrehajtani. Aki hibázik, az a játékból kiesik! Az nyer, aki utoljára marad és ő lehet a következő Simon.
A játékban sok múlik a vezető leleményességén, ugyanis tőle függ, hogy mennyire tudja becsapni a játékosokat: pl. nagyon gyorsan adja ki a parancsot, vagy ő maga is csinálja, amit mond és a többiek véletlenül akkor is követik, ha nem kéne, vagy úgy fogalmazza meg a parancsot, hogy „Simon mondja, hogy NE emeld fel a bal kezed”!
Jó játékot!

Kész átverés avagy Semmi sem akadály! 

Ez egy nagyon vicces becsapós játék, főleg annak, aki nem játssza, csak nézi! Minél többen vannak, akik nem ismerik ezt becsapós játékot annál jobb!
Előkészület: Az előkészületeket úgy kell elvégezni, hogy minden játékos a szobában legyen. A játékosok kijelölik az akadálypályát, majd felállítanak annak teljes hosszában különféle akadályokat: poharak (akár vízzel töltve), könyvek, nagy párnák (amiben el lehet esni), rúd (kötél) keresztben … stb.
Amikor készen vannak az előkészületek, önként jelentkezhetnek a játékosok, akik bekötött szemmel végig mernek menni az akadálypályán. (Itt természetesen az fog csak jelentkezni, aki a játékot korábban még nem játszotta, aki már játszotta, az már előre nevet magában.)
Akik jelentkeztek a játékra, azok kimennek a szobából, ahol valaki beköti a szemüket, eközben a szobában maradottak nagyon csendben lebontják az akadálypályát, elveszik az útból az összes akadályt!
Ha készen vannak az akadályok eltávolításával, akkor egyenként lassan és óvatoskodva bevezetik a játékosokat, majd elindítják őket, a már nem létező akadálypályán.
A mit sem sejtő játékos az emlékezetére hagyatkozva megpróbál átjutni az akadályokon, közben a többiek a mulatság kedvéért bekiabálásokkal segíthetik : pl: Vigyázz a pohár, pont a lábat előtt! Nagyot lépj, különben elesel! Most ugord át a párnát! Feküdj le, bújj át a kötél alatt! … stb.
Amikor a játékos végigért a pályán, levehetik róla a kendőt!

Egy perc és nyersz játékok:
https://www.youtube.com/watch?v=_gsGANBVMco&list=PLWMP5TJWcQ6bZ9NAiqmUGfmoInSScoIQU

Közös tánc -Tánctanuló videó gyerekeknek:

Gumi macis:
https://www.youtube.com/watch?v=5hn61z3FlMQ

Majmos:
https://www.youtube.com/watch?v=jAky0T4bFJg

Csajos:
https://www.youtube.com/watch?v=We-Nl9b4m2o

 

 

Ezek is érdekelhetnek

A legjobb tanulási módszer alapja az „áramlás”. Hogyan juttasd el a tanulóidat a flow állapotba?  8  egyszerű lépés.

A legjobb tanulási módszer alapja az „áramlás”. Hogyan juttasd el a tanulóidat a flow állapotba? 8 egyszerű lépés.

TANTÁRGY: bármely  KOROSZTÁLY:bármely     IDŐ: 45 perc    MUNKAFORMA: egyéni páros csoport ESZKÖZÖK:   nem szükséges  ELŐKÉSZÍTÉS: nem szükséges  MIRE JÓ MÉG:összehangolás, ráhangolás, pozitív légkör megteremtése, konentrációs feladatAz „áramlás” vagy angolul flow...

Pin It on Pinterest

Share This