A szemünkkel nem csak látunk, de folyton kommunikálunk akaratlagosan  vagy tudat alatt. Sokat megtudhatunk a lélek rezdüléseiről, ha figyelmesen tekintünk mások szemében.

 

A szem fogja fel a testbeszédnek azokat az apró, akaratlan rezdüléseit, amelyek árulkodnak a velünk beszélgető ember hangulatáról, érzelmeiről, gondolatairól. De nem csak befogadja mások üzeneteit a szemünk, hanem azonnal válaszol is, jól olvasható közlést ad arról, mit is gondolunk  Csupán jó szem kell hozzá, hogy ezeket a jelzéseket felismerjük.

 

Kimutatod a szemed fehérjét?

A főemlősök között egyedül az embernek van a színes szembogár körül nagy, fehér terület. A szem fehérje. Már önmagában ez is nagyon beszédes és tudat alatt sok mindenről árulkodik: a lányok a nők  sokkal többet mutatnak a szemük fehérjéből, mint a férfi, annak ellenére, hogy egy átlagos férfiszem nagyobb a nőinél. Miért? A fiúkegy egészen másik üzentet küldenek vele vetélytársaik felé: a tágra nyitott szem, amely minél többet villant meg a fehérjéből fenyegetést, agressziót, kihívást, “hadüzenetet” jelent,  a dominancia, a megfélemlítés eszközeként használatos. A kisgyerekek szembogara nagyobb a felnőttekénél, és a pupillájuk állandóan tágul felnőttek jelenlétében, így magár irányítja a figyelmet.

De nem csak a szem fehér része üzen, hanem a pupilla is, amely tényleg akaratlanul tágul és szűkül az érzelmeinknek megfelelően. Ezt ugyanúgy nem tudjuk befolyásolni, mint a heves szívverést, amely akkor lép fel, ha valami izgalmas, vonzó dolgot látunk meg. A másik szemébe irányuló tekintet éppen a kötődést, az odaadást mutatja.

 

Szemtől szemben

A szemkontaktus az egyik legfontosabb kapcsolódás két kommunikáló ember között, ezt már gyermekként megtanuljuk és megtanítanak rá: nézz a szemébe annak, akivel beszélsz. Nem mindegy azonban, miként nézünk rá. A hosszú ideig tartó folyamatos szemkontaktus idegenek között kihívást, megfélemlítést jelent, nem pedig udvariasságot, figyelmet. Ha  gyakran nézünk másfelé, ha túlságosan oldalra visszük a tekintetünket, az már azt üzeni, a partner témája vagy személye nem érdekel minket, inkább máshol szeretnénk lenni, nem itt és nem vele. Ha még összehúzott szemöldökkel, redős homlokkal,  lefelé biggyesztett ajakkal is társul: gyanakvás, ellenséges vagy kritikus magatartás. Ha valaki fölöttünk állónak tartja magát, a szemlehunyáshoz a fej hátravetése járul.

A pislantás is beszédes: aki túl gyakran pislog, az kényelmetlenül érzi magát, szorong az adott helyzettől, esetleg rejteget valami, magyarán hazudik, megpróbál félrevezetni. A merev szem érzelmi tompaságot, érdektelenséget közvetít, vagy pedig félelemről, agresszivitásról árulkodik.

 

Hogyan uraljuk a tekintetünket?

Csak akkor létesíthető valakivel kommunikációs kapcsolat, ha a kommunikáló partnerek egymás szemébe néznek. Ha valaki hazudik, vagy elhallgat valami fontosat, tekintete az együtt töltött idő alig 1/3 részében találkozik a partner tekintetével. Ha az illető az idő több mint 2/3-ában a szemünkbe néz, az két dolgot jelenthet: tág pupilla esetén érdeklődést, szűk pupilla esetén ellenségességet. Tehát: ha jó kapcsolatot akarunk kiépíteni valakivel, pillantásunknak az idő 60-70%-ban találkoznia kell az övével!

https://www.nlcafe.hu

www.pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This