TANTÁRGY: bármely KOROSZTÁLY:bármely     IDŐ: –    MUNKAFORMA:–     ESZKÖZÖK: üvegedény kövek      ELŐKÉSZÍTÉS:nem szükséges  MIRE JÓ MÉG:összehangolás, fegyelmezés, csoport légkör kialakítása, közös célok

Hogyan használjuk?

  1. Állítsd be

Helyezz egy üres üvegedényt a tanári asztalra, és magyarázd el, hogy milyen viselkedést vársz el az osztálytól. Mondd el nekik, hogy egy üveggolyót, pom-pomot vagy egyszerűség kedvéért köveket raksz az edénybe, amikor az osztály vagy az egyén megjeleníti a kívánt viselkedést. Az üveg méretét az osztály igényeire kell szabni. Például a kisebb edényeket gyorsabban lehet feltölteni, és ez a kisebbeknek okoz nagy örömet, mert még nehezen tudnak késleltetni. A nagyobb edény feltöltésével a diákok összetettebb jutalomhoz juthatnak, például egy fagylaltozás az osztállyal, vagy egy mozizás.

  1. Töltsd fel

Adj hozzá egy követ minden egyes alkalommal, amikor a kívánt viselkedés megjelenik. Nevezd meg és dicsérd meg a viselkedést. Fontos, hogy rendszeresen számolj mind az egyéni, mind a csoport megerősítéssekor.

  1. Jutalom

A jutalom nagyságát az edény méretéhez kell viszonyítani. Ügyelj arra, hogy a tanulók megértsék, miért kapták a jutalmat, hogy a kívánt viselkedés folytatódjon.

Mikor kell használni

Az üvegedény segítségével a tanárok gyakran és könnyen jutalmazzák a kívánt viselkedést. Használd a bödönt bármikor az órán, hogy ösztönözd a kívánat viselkedést, mint például:

  • Bekiabálás helyett mindenki jelentkezik
  • Időre kész vannak a feladattal
  • Csendben dolgoznak
  • Megvárják, amikor a társuk beszél, és nem szólnak közbe

Variációk

Pontok

Az osztály egy meghatározott mennyiségű golyót kereshet meghatározott viselkedések alapján. Azonban, ha az egész osztály zavaró vagy nem követi az utasításokat, akkor a golyókat el lehet venni az üvegből.

Szintek

Helyezz három matricát az üvegedény oldalára három különböző szinten. Jutalmazd a kívánt viselkedésmintákat. Amikor az osztály eléri az első (legalacsonyabb) matricát, egy egyszerű jutalmat kaphatnak. Miután az osztály eléri a középső matricát, nagyobb díjat kap. Amikor a végső (legmagasabb) matricát elérték, a legnagyobb díjat kapja.

Bónusz Kövek

Helyezd a Bónusz Köveket egy kis edénybe az üvegedény mellé. A nap végén a tanár és az osztály megvitatja a napi magatartást, és eldönti, hogy a diákok a bónuszgolyók mindegyikét vagy bármelyikét megkapják-e.

 

A legnépszerűbb termékek

Pin It on Pinterest

Share This