tudatos jelenlét

A tudatos jelenlét gyakorlása már rövid távon élvezheti kedvező hatásait: a kiegyensúlyozottabbá tesz, a nyugtató hatása van, fokozza a vitalitást, valamint csökkenti az alvásigényt. A fizikai hatások is már néhány hónap alatt megtapasztalhatók: többek között normalizálódhat a vérnyomás, vagy javulhat az emésztés. De azzal kapcsolatban, hogy igazán hosszú távon, évek, évtizedek alatt hogyan hat a relaxáció a testre és a lélekre, a közelmúltban kezdtek el megjelenni az első eredmények.

A relaxálók agykérge tekervényesebb
Az amerikai Kaliforniai Egyetem Idegtudományi Laboratóriuma évek óta kutatja a tudatos ellazulásnak az agyszerkezetre gyakorolt hatását. Legújabb tanulmányukban azt vizsgálták, hogy a hosszú ideje relaxálók agyában megfigyelhető-e bármiféle eltérés a nem relaxálókhoz képest. Eredményeik szerint a hosszú ideje gyakorlókénál markánsabb az agykéreg tekervényezettsége, az úgynevezett gyrifikáció.
Ismert tény, hogy az agy bizonyos mértékig idősebb korban is megőrzi plaszticitását, azaz például a relaxáció hatására fizikailag is képes megváltozni.

Milyen előnyei vannak a tudatos jelenlét gyakorlásának az oktatásban?

  • Fejleszti a figyelmet.
  • Erősít mentálisan, segíti meghosszabbítani a és elmélyíteni a koncentrációt.
  • Érzelmileg kiegyensúlyozottabbá tesz.
  • Segít a hirtelen érzelmi reakciókat, kordában tartani. A dühkitöréseket megelőzni.
  • Segíti az alkalmazkodást.
  • Segít tudatosítani a gondolatokat érzelmeket .

Ebben a  videóban Bagdy Emőke mutatja be a relaxáció iskolai lehetőségeit. Sajnos a NAT-ból végül kimaradt.

Pin It on Pinterest

Share This