Sok (ha nem a legtöbb) pedagógus csak most kezdi hozzáigazítani a gyakorlatát a jövő változó igényeihez. Azok számára, akik szeretnék használni a foglalkozásaikon oktatás legújabb módszereit összefoglaltuk, hogy mi az öt legfontosabb új tanítási trend, amelyek pozitív hatással vannak a diákok tanulására a modern világban.

Személyre szabott tanulás

A személyre szabott tanulás elméletének alapja az, hogy az „átlagos” hallgató (akinek a pedagógusai hagyományosan a tananyagot tervezték) nem létezik. Bármely adott hallgató valahol az „átlag” közelében lesz, de a leírás soha nem adhat egyéni hallgatónak minden szükséletéről. A személyre szabott tanulás olyan gyakorlat, amelyben a pedagógusok a diákok igényeihez igazítják az elvárásokat, a leckéket és az oktatási stílust.

Projektalapú tanulás

 A mai diákok egy gyorsan változó jövőbe kerülnek, amely egyedülállóan emberi készségeket, alkalmazkodóképességet, a megfelelő kérdéseket és a projektek és az emberek kezelésének képességét igényli.

A pedagógusok egyedülálló szerepet töltenek be a projekt alapú tanulásban, mivel sok szempontból megváltozik a szerepük. Munkatársakká válnak, csökken az alá felé rendeltség szerepe. Feladatuk, hogy segítsék a diákjaikat a kihívásokkal teli projektek feldolgozásában. A tanulás tanítás nem egy irányú, hanem oda-vissza ható folyamattá válik.

Helyalapú oktatás

Megnövekszik a helyi közösségek eddig elhanyagolt szerepe. 

A helyalapú oktatás, az iskolák és a közösségek integrálását tűzi ki célul. A„helyszín erejének” kihasználásával annak érdekében, hogy hiteles tanulási tapasztalatok révén – a diákok számára olyan eszközökkel és készségekkel rendelkezzenek, amelyekre szükségük van az együttműködéshez, kritikusan gondolkodni bonyolult kihívások megoldása. A helyalapú oktatás növeli a diákok elkötelezettségét, összekapcsolja a tanulókat a közösségükkel egy olyan korban, amely tele van a szétforgácsolódással érzésével, és javítja a tanulási kedvet.

Fejlesztő értékelés

A fejlesztő értékelés egy új megközelítése az értékelésnek. Alapvetően abban különbözik a hagyományos összegző értékelésektől, hogy a tanulás folyamatásra koncentrál, folyamatos visszajelzéseket adva a tanulóknak arra, hogy hol tartanak az „úton”. A diákok, folyamatosan korrigálhatják viselkedésüket, tanuláshoz való hozzáállásukat. 

Tapasztalati tanulás

A tapasztalati tanulás,  a kreatív projektek  lehetőséget adnak a diákoknak, hogy kreatív oldalaikat bevonják, megtapasztalják a  munkafolyamatokat a tervezés fázisától a befejezésig, átélhessék a munka örömét a flow élményt.

2019-ben is a pedagógusok alapvető eszköze a Classbook-óratervező és a Skillful egyéni fejlesztési terv.

Itt is ismerkedhetsz meg vele:

Pin It on Pinterest

Share This