online óra terv

Online óra tervezése

Akár iskolában tanítasz online, akár fizetős kurzusokat tervezel, fontos tudnod, hogy az online térben való tanítás sok lehetőséget, és megannyi nehézséget is jelent.

Könnyebb lehetőségeid vannak a szemléltetetésben, de sok előkészítést igényel. Nehezebb lehet a tanulók figyelmét fenntartani ezért ismét csak fontos, hogy jól ismerd a tanulóidat, mert az segíthet egy olyan tanfolyam megtervezésében, amely valódi értéket kínál számukra.

Egyértelmű célkitűzés

Az egyértelmű célkitűzés elengedhetetlen ahhoz, hogy a tanóra tervezés ne tévedjünk le a kijelölt útvonalról. Az óra elején közöld a tanulókkal a célt vagy célokat, hogy ők is tudják, hogy honnan hová fognak eljutni az óra végére.

Például cél lehet, hogy segíts egy új készség elsajátításában, egy új tananyag megismerésében egy régi tananyag jobb elsajátításában.

Az egyértelmű cél kitűzése érdekében a következőt kellene tudni megfogalmazni: „A tanulóim az óra végére képesek legyenek…” és itt egyedileg kell megfogalmaznod a mondat végét.

Használj sok-sok vizuális szemléltetést

Elég nehéz megtartani a hallgatók figyelmét, ha szemtől frontálisan tanítasz egy osztályt. Hogyan érheted el, hogy a tanulók figyeljenek, aktívan bevonódjanak az órába és az óra elérje a kívánt célt? ,

Kutatások kimutatták, hogy az emberek általában a látottak 80% -ára emlékeznek, míg az olvasottaknak csak 20% -ára, és a hallottak 10% -ára, ezért a látványnak fontos szerepe van a tanításban, különösen akkor, ha online történik.

Néhány tipp, hogy építs be minél több vizulizációt a leckékbe

Az írásbeli utasítások felváltása videókra. Ahelyett, hogy e-mailben elküldenéd a tanulóidnak a magyarázó dokumentumot, készíts egy gyors videót Feliratokkal és kiemelésekkel  Ha túl időigényesnek találod egy saját videó elkészítését, találhat egy releváns videót, amely már létezik az interneten. Néhány megnézendő hely

YouTube Learning

A BBC Bitesize

Google Videók

National Geographic Education

oktatási-weboldalkészítés-tanároknak

Használj diagrammokat

Az adatok grafikus megjelenítése nagyszerű módszer a komplex folyamatok egyszerűsítésére és a tanulók figyelmének felkeltésére az óra alatt.

Használj online táblát

Az órán mindig támaszkodhat a táblára / táblára, ha vázlatot készítesz vagy ábrát rajzolsz. Online táblával ugyanezt megteheted. Zoomhoz (Share-white board), google classroomhoz vagy a skypehoz is tudsz online táblát használni.

 

Használj interaktív tananyagokat

A számítógépeden futó interaktív tananyagokat ugyanúgy meg tudod osztani a tanulókkal, mint bármilyen weboldal képét. A hang megosztásához klikkelj a „share computer sound” fülre.

A jó öreg prezentációk

Még mindig remek vizuális eszköz a diákok figyelmének fenntartására. A prezentációk segítségével elmagyarázhatsz egy egész leckét, vagy az online előadás során felhasználhatod a fontos tények kiemelésére is. A windows rendszer alatt futó power point vagy a prezi segít.

 

Használj vizuális kellékeket

Amikor a család macskája is szemléltető eszközzé válik. De bármilyen otthoni tárgy szóba jöhet, amely a tananyaghoz kapcsolható és az oktatási célt szolgálja.

Legyen bevételed a oktatási anyagaidból, készíts tanfolyamokat!

Tanároknak, tanítóknak, oktatóknak, trénereknek

 

Nem gondolkodtál még azon, hogy pénzt is kereshetnél az oktatási anyagaidból, óráidból? Pedig egyre többen élnek a megnövekedett igényekkel! Tényleg egyszerűen elérhető, a teljes függetlenség vagy a magas mellékjövedelem.

Legyen rövid a frontális tanítás ideje

Az időzítés döntő fontosságú az online tanulásban.A hosszú online előadást könnyen elunhatja hallgató, és megnehezítheti számukra az információk befogadását. Ezért fontos, hogy a dolgok rövidek és érdekesek legyenek. Variáld a különféle vizuális elemeket a tanórákon / tanfolyamokon, amiket azt fentebb említettük. A képek leegyszerűsítik a nehéz tananyagok befogadását.

Oszd fel a lecke tartalmát kisebb részekre és jól elkülönítetten magyarázd. Készíts nagyon rövid oktató videósorozatot vagy egy blogbejegyzés-sorozatot, amellyel pár percben is leadhatod az órát, amelyet a hallgatók a saját tempójukban megtekinthetnek vagy elolvashatnak.

 

Fordított tanterem

Az átfordított tantermi megközelítés bizonyítottan növeli a hallgatók elkötelezettségét és figyelmének a megtartását, különösen az online tanulás során. Add meg előre a tanulóknak előre az olvasmányokat, elvégzendő feladatokat, oktatási videókat. Nézzenek videó előadásokat olvassanak dokumentumokat vagy hallgassanak podcastot még az óra előtt. Az tanítási óra szóljon a tananyag közös átbeszéléséről, rendszerezéséről.  A hallgatók a saját ütemükben haladhatnak, és produktívabban használhatják ki a tanórán töltött időt.

Az óra felépítése legyen világos és követhető

A következetes és világos felépítés fontos a hallgatók elkötelezettségének és koncentráltságának megőrzésének az érdekében. Ennek a legegyszerűbb módja, ha elején bemutatod a célt az feldolgozandó tananyag felépítését, feladatokat, eszközt, határidőket stb. Más szavakkal, dolgozz ki egy óratervet.

Legyen egy központi hely az órai anyagok, a feladatok és más források tárolásához,amely  minden tanuló számára könnyen hozzáférhető.

Ehhez használhatsz olyan fájltároló rendszert, mint a Google Drive. Hozz létre egy ellenőrzőlistát arról, hogy mely tartalmakat (fejezetek, modulok, egységek melyik tanítani minden nap vagy héten tanítod. Az ellenőrzőlistába felveheted az elvégzendő feladatokat, valamint azokat a forrásokat és eszközöket, amelyekre hivatkozhatnak. Az óravázlattal együtt, és megoszthatod a diákjaiddal, hogy segítsen nekik lépést tartani saját munkájukban.

Dolgoztasd a hallgatókat csoportosan

Közös munka azoknak is meghozza (néha) a kedvét a tanuláshoz, akik egyébként nehezen oldódnak nagyobb társaságban,javíthatja megértést és emlékezetést is.

Milyen feladatokat kapjanak közösen? Végezhetnek kutatásokat és készítsenek, esettanulmányokat, vázlatot, diagramokat, videókat vagy prezentációkat közösen.

 Összefoglalva

Azt, hogy mennyire tudsz átadni egy tananyagot, tudást, nagyban befolyásolja, hogy milyen minőségű tananyagot hozol létre. Sokféle lehetőséged van a vizualizációra, de fontos, hogy rendelkezz egy megfelelő tervvel, amely felvázolja, hogyan honnan hová fogsz az órán eljutni.

Legyen bevételed a oktatási anyagaidból, készíts tanfolyamokat!

Tanároknak, tanítóknak, oktatóknak, trénereknek

 

Nem gondolkodtál még azon, hogy pénzt is kereshetnél az oktatási anyagaidból, óráidból? Pedig egyre többen élnek a megnövekedett igényekkel! Tényleg egyszerűen elérhető, a teljes függetlenség vagy a magas mellékjövedelem.

Ezek is érdekelhetnek

10 műveltségi terület és a tantárgyak kapcsolata

10 műveltségi terület és a tantárgyak kapcsolata

Anyanyelv és irodalom    Alapvető szerepe van a gondolkodásmód kialakításában, a nevelésben, az oktatásban; információszerzés lehetőségeinek feltárásában, probléma megértésében illetve megoldásában; továbbá az önálló tanulás kialakításában. Minden tantárggyal hatnak...

Iskolai nyomozós játék kerettörténettel és feladatokkal

Iskolai nyomozós játék kerettörténettel és feladatokkal

TANTÁRGY: osztályfőnöki, bármely KOROSZTÁLY:alsó, felső tagozat, középiskola    IDŐ:60 perc    MUNKAFORMA:  csoport ESZKÖZÖK:  feladattól függ  ELŐKÉSZÍTÉS: némelyik feladathoz szükséges  MIRE JÓ MÉG:  csapatépítésÜdvözlünk mindenkit az izgalmas iskolai nyomozós...

Pin It on Pinterest

Share This