Advent időszakban és én is keresem, hogyan csempészhetek bele mindenbe egy kis ünnepit!  Karácsonyi hangultú, hópelyhes, vintage betűkkel egyedivé tehetem a felírataimat.

A bejegyzésben arról lesz szó, hogy hogyan honnan tölthetők le, és hogyan tölthetők fel word-be vagy power pointra karácsonyi betűtipusok.

Karácsonyi betűtípusokból rengeteg van fent az interneten, csak tudni kell őket megtalálni és használni.

Hol keressünk karácsonyi betűket?

Magyar oldalakon is kerestem ünnepi betűtipusokat, de sajnos karáácsonyit nem találtam. Ilyen oldal a www. betutipusok.hu, amely más szempontból érdekes lehet.

Angolul a betűtípusokat- „Font” -nak hívják. Ha angolul beírjuk a keresőbe , sok betűtípust tartalmazó oldalt ad fel. A következő oldalakon találhatunk gyönyörű betűket:

Ezek csak példaoldalak, több száz oldal is foglalkozik betűk értékesítésével. Ebben az esetben lehetünk konkrétak és christmas font betűtipusra is rákereshetünk, vagy az ajánlott oldal egyikének keresőjébe írjuk be, hogy christmas.

Mire figyeljünk oda ha betűt választunk?

Három dologra kell odafigyelni.

  1. Sok gyönyörű betű ingyenes(!) de legtöbb személyes használatra, ha üzleti célra akarjuk őket használni, már fizetősek. A személyes használatra szánt betűk: „free for personal use” vagy  „only for personal use” feliratot kapnak. Amelyek üzleti célra- például hírdetésekben – is használhatók ingyenesen „free for commercial use” felirattal látnak el.
  2. Nézzük meg, hogy árvíztűrő-e? Mit? Hogyan? Megmagyarázom! Az „árvíztűrőtükörfúrógép” egy olyan könnyen megjegyezhető szó, amely minden magyar ékezetes betűt tartalmaz. Sok betűtípus, angol oldalakon nem magyar felhasználóknak készült, ezért a magyar ékezetes betűket nem jeleníti meg, vagy helyettesíti más betűtípusból származó betűvel.  Írjuk be a „write your text”– hez, hogy árvíztűrő tükörfúrógép. Ez a halandzsa minden magyar ékezetes betűt tartalmaz, így könnyen kijön, ha valamelyik betűt nem tartalmazza az adott stílus. A legtöbb esetben  az Ő és Ű betűk hiányoznak.
  3. Milyen stílust keresünk? Klasszikust vagy inkább vidámat? Van-e vastag betűtípusa vagy esetleg dőlt?

Betűtípus letöltése lépésről-lépésre

Kalandozzunk a betűtípusok világában egy kicsit. Megnézhetjük mit ajánlott fel az oldal vagy írjuk be az oldal keresőjébe, amit keresünk jelen esetben azt, hogy „christmas”. A 1001fonts.com – 80 karácsonyi betűt is felajánl.

A Mountains of christmas betűtípust választom amelyet a 1001fonts.com oldalon találtam.

Ez a betű letölthető felhasználható üzleti célra is korlátozás nélkül. Rákattintok a downloadra!

Le is töltötte a gépemre! Látszik, hogy 2 féle stílust is tartalmaz. Egy normál (regular) és egy vastag(bold)

változatot. Egyszerűen rákattintok kétszer és telepíteni kezdi.

Látszik, hogy ez a betű nem teljesen árvíztűrő. Az Ő és az Ű betűk nincsenek kidolgozva. De angol felíratnál vagy power pointnál nem nem kell, hogy a szöveg árvíztűrő legyen.  Rákattintok a telepítésre!

A telepítés lefut a számítógépen és a betűtípus beíródik a word betűtípusai közé. Ha megnyitom a szövegszerkesztőt, nincs más dolgom csak megkeresni és kiválasztani a betűtstílust és már használhatom is! 🙂

Nézegess gyönyörű betűket és válaszd ki a neked tetszőt. A neve alapján ki is választhatod őket, a képeken saját nevükön szerepelnek ( Mountains of christmas regular), és telepítheted saját magadnak! Keresel karácsonyi idézeteket? Itt találsz párat!

 

 

 

Darwin Laganzon képe a Pixabay -en. 

Ezek is érdekelhetnek

Almatorony

Almatorony

TANTÁRGY: környezet, biológia, természetismeret, technika, fizika   KOROSZTÁLY:alsó, felső tagozat, középiskola    IDŐ:25-45 perc    MUNKAFORMA:  csoport ESZKÖZÖK:   alma hurkapálcika,   ELŐKÉSZÍTÉS: nem szükséges  MIRE JÓ MÉG: környezet, egészség tudatosítás,STEAM,...

Őszi gyümölcsök projekt

Őszi gyümölcsök projekt

TANTÁRGY: környezet, biológia, természetismeret   KOROSZTÁLY:óvoda, alsó tagozat     IDŐ:45-90 perc    MUNKAFORMA:  csoport ESZKÖZÖK:   szükséges  ELŐKÉSZÍTÉS: szükséges  MIRE JÓ MÉG: környezet, egészség tudatosításAz őszi gyümölcsök projektnap egy nagyszerű módszer...

Ha hasznosnak találod  a bejegyzéseket a további tartalmakért kövess minket a facebookon!

Pin It on Pinterest

Share This