Azt hiszem nem kell hosszan ecsetelni, hogy mennyire praktikus, ha abban a helyiségben, ahol a tanulók akár napi 8-10 órát is eltöltenek, legyen valamilyen zöldféle. A növény természetes környezetet teremt, vidám hangulatot áraszt, és megszépíti a termet. Erre a célra alkalmas lehet egy vagy több osztálynövény, mely még a felelősségteljességre való nevelés eszköze is lehet, ha gondozása közösségi feladatként is hasznosítható. Az osztályterembe elsősorban nagyobb tűrőképességű, igénytelenebb fajták valók.

 

Dracena

 

Alkalmas lehet az illatos sárkányfa , a fodrospálma , a pletyka , vagy a kukoricalevél, de jó választás a vidám külsejű zöldike vagy épp a régimódi anyósnyelv, továbbá ajánlani tudom a citromfát, vagy a virágok miatt érdekes szobarózsákat.

 

 

A manapság divatos pozsgás növények a varjúháj,karácsonyi kaktusz,pompás kutyatej,kövirózsa,pozsgafa, majomkenyérfa. A pozsgások közismert jellemzője, hogy viszonylag jól tűrik a szárazságot elfoglalt növénykedvelőknek kifejezetten ajánlhatók,a környezetükre nem igényesek, az öntözés alkalomszerű elmaradása nem tesz bennük kárt, és a fénnyel kapcsolatban sincsenek kiugró elvárásaik. Jól mutatnak egy minimál arculattal kialakított teremben, csoportszobában.

 

 

Fűszernövényekkel is megpróbálkozhatunk. Ők azért válhatnak be, mert kis helyet foglalnak, egy szélesebb ablakpárkány is elegendő számukra, és ültetés vagy palántázás után gyors és látványos eredmény várható. Lehet próbálkozni majorannával, oregánóval, bazsalikommal, szuper választás a menta, amelyet akár a helyben készített teákhoz is lehet majd használni, ahol pedig már nagyobbak a nebulók, ott csilipaprikával is lehet egy próbát tenni, a növény látványos, a csípős ízeket kedvelők pedig haza is vihetnek belőle. A fűszernövényeknek elegendő egy tejfölöspohár is, de külön szórakoztató feladat lehet kreatív, érdekes edények készítése

Így borítsuk virágba a tantermet, a növények szaporítása:

 

A dracéna, sárkányfa szaporítása

A sárkányfa legegyszerűbben hajtásdugványról szaporítható, a felkopaszodott törzset vágjuk darabokra, a darabokat földbe ültetve, folyamatosan nyirkosan tartva meggyökereztethetjük. Arra is lehetőség van, hogy a dracéna hajtásvégét levágjuk, (a vágás helyén majd újrahajt a növény) és ezt gyökereztessük ki. 

Az anyósnyelvet ezzel a módszerrel nyáron szaporíthatjuk

Más teendőnk nincs, mint egy idősebb levelet 6-8cm-es darabokra vágni, majd a darabokat, enyhén nedves homokba, vagy homokból, perlitből és tőzegből álló keverékbe dugni. Amikor a darabok már gyökeret eresztettek, és hajtások is kezdenek fejlődni, akkor egy-egy cserépbe két-három ilyen darabot, ültessünk át, majd neveljük tovább.

Pozsgások

hajtásról történő szaporítás meglehetősen egyszerű. Hajtás alatt esetünkben olyan növénydarabot értek, ami legalább 2-4 levelet tartalmaz egy szárszakaszon. Ilyen hajtást úgy kapunk, ha letörjük egy nagyobb, fejlettebb növényről, amelyet szaporítani szeretnénk. Így a hajtásunk alján lesz egy szárcsonk, amelyből a későbbiekben a gyökérzet fejlődik majd ki. Ha megvan a letört hajtásunk, akkor akár azonnal is eldughatjuk egy kis cserép földbe. Ha nem ültetjük el azonnal, hanem pár napig úgy hagyjuk letéve a cserép mellé vagy akárhová, illetve ha elültetjük bár, de néhány napig nem öntözzük meg, akkor a vízhiány hatására korábban beindul a gyökérképződés.

Fűszernövények

Mint a legtöbb növény esetében, itt is olyan alapvető kellékekre lesz szükségünk első lépésként, mint a virágcserép, valamint vetőmagok. Minden esetben lyukas aljú cserépbe ültessünk, és a cserepek alatt mindig legyen tálka a megfelelő vízelvezetés miatt. Érdemes 3-4 szem magot elvetni egyszerre a cserépbe a biztos siker érdekében. Töltsük meg földdel a cserepet, szórjuk bele a magokat a csomagoláson feltüntetett leírás alapján, majd fedjük be földdel. Öntözzük be alaposan a földet, majd érdemes üveglappal lefedni, hogy párás környezetet kapjon, így még gyorsabb lesz a csírázás. Amíg ki nem kelnek a magok, inkább permetezővel locsoljuk őket, így biztosan nem kapnak túl sok vizet, és nem fog állni rajtuk a víz, ami levegőtlenné tenné a talajt. Ültetés után rakjuk világos helyre a cserepeket. Ha kikeltek a növények, és úgy látjuk túl sok van egy cserépben, ültessük szét őket.

Pletyka

Könnyen szaporíthatjuk, elég a hajtást letörni és elültetni vagy vízbe tenni, máris újabb növénnyel  leszünk gazdagabbak. 

Kaspó ötletek

Egy-egy egyedi kaspó elkészítése egyszerűbb, mint azt a legtöbben gondolnánk, ráadásul nem is igényel túl sok alapanyagot, illetve időt. Csoportmunkák, projekthetek, feladatok alapja lehet a kaspók elkészítése.

Decoracion Hogar - PLANTERO LOGRADO CON ESTERILLA Y PIEDRAS       DIY Spray Paint Projects To Recycle Old Stuff  Macetas felinas para plantas. Pueden usarse colgando. 1. Consigue una botella de un refresco de al menos 2 lts. 2. Dibuja la forma de un gato, parte delante orejas y parte trasera cola (la primera imagen) 3. Corta y pintalo todo de blanco (u otro color de gato) y hazle un carita como más te guste =3 (segunda imagen) 4. Llenalo y coloca tu planta favorita. Añade cadenitas si deseas guindarlo =)

 

 

 

https://kertesz.blog.hu/2013/03/29/tantermi_novenyneveldek
https://pixabay.com/ https://hu.pinterest.com

 

Pin It on Pinterest

Share This