A bejegyzésben olvasható egy rövid összefoglaló a mozgásfejlesztésről, egy mozgásfejlesztés alapfogalmak lista, és egy videóban bemutatom, hogy hogyan lehet összehangolni a mozgásfejlesztés céljait a tevékenységekkel.

Az értelmi fejlődés alapja a mozgás! Minden gyermek mozgással kezdi megismerni az új világot, amibe beleszületett.. A mozgás az az eszközrendszer, mely segít megtervezni az agyat. Általa az idegrendszert érő stimulációk építik az idegsejtek közötti szinapszisokat, segítik az ingerület gyorsabb és hatékonyabb átadását.A mozgásélmények munkára serkentik az agy enzimjeit, létrehozva ily módon azt a rendszert, mely alapját képezi a tanulás képességének is. A mozgás a fejlődés motorja, megfelelő mennyiségű mozgásingerre van szükség az ép idegrendszer fejlődéséhez A baba mozgással felfedezi fel  a testrészeit, ami nem más, mint az ÉN felismerése. A test dimenziói adják a világ dimenzióit is.

Nagymozgások vagy alapmozgások a gurulás, kúszás, mászás, járás, futás, ugrás, dobás, kapás. Ezek megfelelő fejlettsége az alapja a finommozgások fejlődésének. A finomabb szem – kéz koordináció csak akkor fejlődhet megfelelően, ha a „durvább” szem- test koordináció kialakult Először mindig az alapmozgásokat, azok egyes részleteit kell automatizálni. Miután már készség szintűek a mozgások, feladathelyzetekben vagy játékokban is alkalmazhatóak. A finommotorika fejlődéséhez kis, egymástól izolált izomcsoportok elkülönített irányítását kell elsajátítani. 5-8 éves korban zajlik a kézizmok, kézközép-csontok erősödése, valamint a finommozgás koordinációjáért felelős agyi struktúrák kiépülése is, ezért ebben az időszakban lehet a leglátványosabb eredményeket elérni a finommozgások fejlesztése terén. A  finommotorikus fejlődés visszahat az agy egyébterületeinek fejlődésére is. Fejlődik a logikai- és kombinációs készség, a tájékozódó képesség, kreativitás, az ötletes megoldásokban a fantázia, és még sok fontos szellemi képesség, mely a sikeres iskolai tanulásban előnyöket jelent, és meghatározza a gyermek iskolához és tanuláshoz való pozitív viszonyát.

Forráshttp://www.iraszavar.hu, http://ujkep.net/,  http://www.mozgasfejlesztes.hu/  https://www.oktatas.hu

képek: https://www.scribd.com/doc/109267889/EGYENI-FEJLESZTESI-TERV-Standard

Az egyéni fejlesztési terv fejléc tartalma és készítése itt tekinthető meg.

A fejlesztési tervben minden oszlopot kiválasztással is kitölthetek, vagy adhatok hozzá saját, kiegészítő tartalmat. Ezzel a munka hihetetlenül lerövidül.

A tervben kijelölöm  a fejlesztési területet, minden fejlesztési területhez a speciális tevékenységek jelennek meg. Választok a tevékenységek közül, majd a fejlesztés célját is kiválaszthatom és ugyanígy a felhasznált eszközökről is van egy lista. Aztán már kattinthatok is az előnézethez.

A lenti képeken van egy rövidített összefoglalója a mozgásfejlesztéshez  kapcsolódó fogalmaknak. Jó munkát kívánok! További információ: itt!

Pin It on Pinterest

Share This