TANTÁRGY: magyar irodalom, történelem,dráma, idegen nyelv, rajz, technika  KOROSZTÁLY:összes       IDŐ: 10-15 perc         MUNKAFORMA: a) egyéni, pár, csoport plénum      ESZKÖZÖK: kő és fantázia       ELŐKÉSZÍTÉS: szükséges  MIRE JÓ MÉG: fantázia, képzelet, kommunikáció fejlesztés, elfogadás

Nem szeretem a táblázatokat, a tanítás „lebutítottabb” formáját. Ennél sivárabban nem is lehet elmondani, hogy hogyan küzdtek hőseink 500 évvel ezelőtt, hogyan verseltek az ókori görögök, vagy milyen dallamos az angol nyelv.
De hogyan és miért is érdemes rászánni az időt a történetekre?

A KAPCSOLATÉPÍTÉS RECEPTJE

A bensőséges személyes történetnek mindenhol univerzális hatása van. Minél személyesebb a történet, minél több részletet mondunk el, annál jobban tudunk kapcsolódni másokhoz és mások hozzánk.
A történetmesélés egy olyan kommunikációs eszköz, amely megváltoztatja – az érzelmeinket, – gondolatainkat, – hatással vannak cselekedeteinkre. A történetmesélés erejével az embereket, vagy embertömegeket lehet cselekvésre sarkallni. Megfigyeltük már? A vezetők a legnagyobb mesélők!

AZONOSULNI ÉRZELMI ALAPON, TÖRTÉNETEK ÁLTAL

A történetmesélést biológiai alapon is megközelíthetjük. A tudósok mérték mesélés közben a mesélő és a közönség által kibocsátott agyhullámokat. Azt találták, hogy a közönség képes a mesélőre úgy ráhangolódni, hogy az esemény alatt mérhetően hasonló agyi tevékenységet végeztek.

HATÉKONY INFORMÁCIÓÁTADÁS

A történettel átadott információkra a tanulók könnyebben visszaemlékeznek, jobban megragad az agyukban, míg a száraz adatok nagyon gyorsan elfelejtődnek. Az érzelmi töltéssel bíró élmények hatására az agy dopamint szabadít fel. Vagyis, ha azt akarod, hogy eszébe juss az embereknek, emlékezzenek rád és arra, amit mondtál, akkor történetté kell alakítani. A megoldás egyszerű: fel kell tenni magadnak a kérdést, hogy hogyan is tudod történetté alakítani azt az üzenetet, amit egyébként közölni szeretnél.

HOGYAN ÉPÜL FEL EGY JÓ SZTORI?

Történetet mesélni nem könnyű, és nem is mindenki tud. Viszont van egy egyszerű receptje, ami alapján meg lehet próbálkozni vele. Sean D’Souza szedte össze a Copybloggeren néhány éve, hogy melyek minden történet közös ismérvei, melyek azok a tényezők, melyek élvezhetővé tesznek egy-egy sztorit. És itt gondolhatsz bármilyen klasszikus történetre, az ezekre vonatkozó törvényszerűségek érvényesek lesznek a Te esetedre is, amit elmesélsz. Bármelyik klasszikus mesére gondolsz, megvan bennük ez a közös, jó történetre jellemző három elem: Az események sorozata. Az izgatott várakozás. A hullámvasút. Mindössze ennyi, ez a három dolog minden jó történet alapja. Az események sorozata itt azt jelenti, hogy ahogy a mesében is egymásra épülnek a történet részei, úgy kell a darabkákat logikus sorba rendezni, hogy legyen értelme a sztorinak. A történet azonban attól lesz izgalmas, ha megjelenik benne a dráma, a feszültség, vagyis ideális esetben folyamatosan bizonytalanságban kell tartani a hallgatót a végkimenetelt illetően. A hullámvasút pedig azt jelenti, hogy folyamatosan váltakozik benne a jó és a rossz, megjelenik benne a kontraszt, ami fenntartja az érdeklődést. Tehát egy ideig a dolgok szépek és jók, majd utunkat eltorlaszolják a nehézségek, aztán megint kiderülni látszik az ég, de akkor történik valami.

MESÉLŐ KÖVEK -MESEMONDÓ JÁTÉK

Ha szeretnél egy  fantázia fejlesztő játékot, ami nem csak remek szórakozást nyújthat a tanulóknak, de még az elkészítése is rendkívül egyszerű és olcsó, akkor a mesélő köveket neked találták ki! A mesejáték elkészítéséhez csak egy pár szép kavicsra lesz szükséged, matricákra (vagy képekre és ragasztóra,vagy festékre) és egy (átláthatatlan kicsi) zsákra. A játék rendkívül egyszerű: a zsákból húzni kell egy követ és amilyen motívum van rajta azzal a szereplővel / tárggyal / cselekménnyel kell kibővíteni az elkezdett mesét. A mesélő köveket csoportosíthatod akár egy téma (vagy ünnep) köré is.

Mi a te történeted?

Folytatásban storyboard módszer…hamarosan

​Forrás:http://blog.webshark.hu/2015/06/05/storytelling-a-marketingben/
Storytelling: A történetmesélés, mint kommunikációs technika

sobima képe a Pixabay -en.

Ha hasznosnak találod  a bejegyzéseket a további tartalmakért kövess minket a facebookon!

Ezek is érdekelhetnek

Tankerületek által támogatott Óratervező és Egyéni fejlesztési terv programjaink: Kattints és tudj meg többet!

Tankerületek által támogatott Óratervező és Egyéni fejlesztési terv programjaink: Kattints és tudj meg többet!

Minden ami egy óraterv, egyéni fejlesztési terv elkészítéséhez kell egy csomagban! Előre beépített elrendezés- fejléc, óraterv kifejtése Szakkifejezések Formázott nyomtatási kép  Kiknek ajánljuk?  Óvodapedagógusoknak, tanítóknak és tanároknak 1-12. osztályig,...

Hogyan rendezd a konfliktusokat az osztályban? – konfliktus megoldó tréning feladatok

Hogyan rendezd a konfliktusokat az osztályban? – konfliktus megoldó tréning feladatok

Konfliktuskezelési feladatok segítenek a diákoknak megérteni és hatékonyan kezelni a konfliktusokat. Például szerepjátékok, ahol a diákok megjelenítik különböző konfliktushelyzeteket, majd közösen megbeszélik a legjobb megoldásokat. Ezek a csoportdinamikai feladatok segíthetnek az osztályközösség erősítésében, a diákok közötti kapcsolatok kialakításában és az együttműködési készségek fejlesztésében.

Pin It on Pinterest

Share This