A változáshoz nagy erő szükséges és nem elég csak beszélni róla, hanem igazi szembenézésre, döntések meghozatalára és kivitelezésére van szükség.

Kényelmetlen helyzetben

Ha régóta élünk, dolgozunk egy olyan helyzetben, ahol nagy nyomásnak vagyunk kitéve és folyamatossá válik a kényszerű alkalmazkodás, hozzáidomulunk a kényelmetlen helyzethez. A nyomás alatt eltorzulunk és egy idő után már természetesnek vesszük ezt az állapotot. A megfelelési kényszer, megtöri a lelket, megterheli a testet.

Mennyi ideig élhetünk így? Sajnos van, aki egy egész élet él így le. Lehet, hogy néha próbálkozik, időnkét megpróbál kitörni, majd a “jól felfogott érdekeit” szem előtt tartva benne marad a helyzetben. Sem elfogadni, sem kilépni nem tud belőle!

Így járt az a tanárnő is, aki a közelmúltban, egy rendezvény szünetében szólított meg, hogy tudok-e neki segíteni, mert a jelenlegi helyzete kilátástalan, és ettől nagyon rosszul érzi magát.

A gyerekeket még szereti, de a kollégákat ki nem állhatja, illetve a kollégái kiközösítették, folyton befeketítik, súgnak-búgnak a háta mögött, a főnökével sem jön ki -mondta

Ott a szünetben, az ajtófélva mellett állva, kérdésemre a tanárnőböl, csak úgy áradt a hosszú ideje felgyülemlett keserűség. A rendszer, a kollégák, a főnök, a gyerekek, stb. hogyan teszik tönkre az életét, bámit is tesz.

Mivel szorított az idő megszakítottam a panaszáradatot és megkérdeztem tőle, hogy mivel próbálkozott eddig, mit tett, hogy javítson a helyzetén.

Erre elhallgatott és úgy tűnt, hogy nem is igazán érti, hogy mire gondolok. Erre felsoroltam számára néhány lehetséges megoldási lehetőséget:

  • Nem, ő nem mer, nem akarja a kialakult helyzetet megbeszélni a kollégákkal, a főnökkel;
  • nem, ő nem mehet át másik iskolába, mert már öreg, mert nem mobil, mert máshol sem értenék meg…;
  • az pedig, hogy esetleg magántanárként korrepetáljon, vagy vizsgákra készítsen fel gyerekeket otthon, szóba sem jöhet.

Mindent ötlet megvalósítása kivitelezhetetlen volt számára és teljes meggyőződéssel vétózott meg minden módszert, melyek segítségével maga változtathatott volna a saját helyzetén.

Azok az élethelyzetek, ahol állandósul a rossz érzés, a vágyainkat, terveinket fel kell adnunk és nem érezzük magunkat szabadnak, kiöli belőlünk az életerőt.

Hogyan lehet kitörni ebből az állapotból?

  • Először a problémás élethelyzet beazonosítására és az őszinte szembenézésre kell fókuszálni, hogy az elakadást feltárjuk.
  • A saját felelősségünk elismerése a probléma keletkezésében és fenntartásában a következő lépés.
  • És ha a változás mellett erős szándékkal kitartunk, akkor a konkrét tervek kidolgozása után képesek leszünk
  • az akcióterv végrehajtására, a szükséges lépések megtételére.

Legtöbbször ez egyedül nem megy. Szükségünk van egy segítőre, aki nem csak meghallgat, vigasztal minket, hanem segít, hogy a helyzettel szembe tudjunk nézni és megtegyük a szükséges lépéseket!

Nehéz olyannak embernek segíteni, mint ennek a tanárnőnek, aki már régen bezárkozott és elvet minden ötletet, jobbító szándékot, és nem is hajlandó belegondolni abba, hogy a helyzetén csak ő, egyedül ő tud változtatni.

Pedig van megoldás, és én tudnék is segíteni neki! De ehhez töretlen elszántságra és bátorságra van szükség, mert csak így tudjuk kitágítani a nézőpontunkat, hogy meglássunk, megkeressük a mi saját, ránk szabott megoldásunkat!

 

Tóth Rita, coach, tanácsadó / 2019.03.03.

Tóth Rita

Tóth Rita

Életvezetési és üzleti tanácsadó, coach, tréner és természetgyógyász

.

Üdvözöllek! Tóth Rita Életvezetési és üzleti tanácsadó, coach, tréner és természetgyógyász  vagyok.

Szeretettel várom a kérdésedet, ha úgy érzed, hogy életed egy pontján elakadtál, és szeretnél ezen változtatni és szívesen továbblépnél!

 

 

 

tovább

Segítek, hogy higgy magadban és hozd ki magadból a maximumot és vidd sikerre dolgaidat! Szabadulj meg a téged korlátozó hiedelmektől, szokásoktól! Találd meg saját belső erőforrásaidat, ismerd fel lehetőségeidet és tanuld meg kiaknázni azokat! Koncentrálj a saját céljaidra és érd el őket!

…és hogy mi kell ehhez?

Először is önbizalom, önismeret, önérvényesítési, és önmenedzselési képesség!

Így ha tudod, hogy mit szeretnél, el is tudod érni azt, és nem ragadsz bele különböző, energiarabló helyzetekbe.

Én is ezt szerettem volna elérni a saját életemben, de hamar rá kellett jönnöm, hogy "egyedül nem megy", mindenkinek szüksége van olyan szakértő segítőre, aki kíséri őt ezen az úton.

Ha szeretnéd, akkor én támogatlak, hogy legyen erőd elindulni és merszed célba érni az életed nagy utazása során!

Tóth Rita

Pin It on Pinterest

Share This