Az iskolákban egyre inkább előkerülnek a problémamegoldó feladatok. Nagy szükség van erre az életben is. A problémamegoldáshoz pedig kreativitás, alkotóképesség bátorság kell. Mindezek tanulható, fejleszthető készségek.
Hogyan gondolkodjunk, hogyan modellezzünk egy ilyen gondolkodási folyamatot?  Íme, 25 egyszerű ötlet, osztályfőnöki órára, tanítási órákra és később a magánéleti döntésekhez.

​1, Időutazás 
Hogyan élnél meg 10-100-1000 -10000 évvel ezelőtt?Mivel foglalkoznál? Hol laknál? Honnan lenne ennivalód? Mit csinálnának más emberek?
2, Teleportálás
Hogyan oldanál meg egy problémát, más helyen? Másik országban, másik földrészen?
3,Változtass karaktert
Hogyan gondolkodnál adott témáról, ha más nemű, korú, vallású, kinézetű ember lennél? Esetleg fogyatékkal élő?
4,Búj más bőrébe
Mit tennél szüleid, testvéred, tanárod helyébe?
5,Iconok
Hogyan szemlélnéd a világot ha te lennél az Amerikai Egyesült Államok elnöke? Albert Einstein? Mark Zuckerberg?
6,Szupererő
Mit tennél ha szupererőd lenne? Milyen karakter bőrébe bújnál? Hogyan oldanád meg a problémákat?
7,Szakadék
Van egy helyzeted-és van egy célod. Közte ott a szakadék, hogyan hidalnád át? Hogyan oldanád meg a problémát?
8,Csoportos agymenés
Alakítsatok csoportokat, a kreatív energiák összeadódnak, kiegészítik, inspirálják egymást.
9,Gondolattérkép
Középen a felvetés, szerte ágaznak belőle a különböző megoldások
10,Medici hatás
Amikor a különbözőségek egymást erősítik. Végy egy életcélt: például te egy híres író szeretnél lenni. Végy más területről híres embereket, és vizsgáld meg mi volt az alapja a sikerüknek. Fogalmazd meg egy a rád vonatkozó konzekvenciákat.
11, SWOT analízis
Szeretnél elindítani egy projeketet? Írd össze 4 szempontból elemezve, hogy mire számíthatsz jelenlegi helyzeted alapján. Mik a gyengeségek, erősségek, lehetőségek, veszélyek

12, Írd le ami benned van:
Vesd fel egy probléma több oldalát is. Mindenki külön papíron limitált idő alatt írjon oda 5 ötletet, majd adott jelre adják tovább a papírt. A résztvevők elolvashatják társaik írását, inspirálódhatnak belőle, de 5 saját ötletet mellé kell írniuk.És így tovább, amig körbe nem ér a lap.
13, A ravasz
Csoportban gyűjts sok ötletet, majd válaszd ki a legjobbat, erre asszociálj tovább.
14, A cél lebegjen
Válassz egy célt!Például:  Vegyen részt több ember az iskola életében. Hogyan szólítanátok meg, a szülőket, nagyszülőket, elballagott diákokat, szakembereket?
Milyen közös programot szerveznél nekik?
15, Finomítsd tovább.
Az előző technikának a továbbfejlesztett változata? Hogyan szólítanád meg a nagypapát, nagymamát külön?  Hogyan vonzanád be az egy-két éve és a 30-50 éve elballagott alumnikat?
16, Kihívás
Szeretnél kiselőadást tartani. Melyik a legjobb technika? Hagyományos vagy digitális formában? Milyen lehetőségek jöhetnek szóba? Hogy tudom a legjobban megszólítani a közönségemet?  Honnan hová jussak el? Mit érdemes megemlíteni? Mennyi ideig tartson?
17, Nézz meg más szemszögből
Fogalmazz meg egy tételmondatot. A szünetben a gyerekek szaladnak a folyosón. Nézd meg a gyerekek szemszögéből. Miért szaladnak? Nincs tanári felügyelet, és megengedhetik maguknak? Nagyon elfáradtak órán és ki kell mozogniuk magukat? Szeretnek fogócskázni és ennek máshol teret lehet adni?
18, Mit tenne más?
Mit tenne más a mi helyünkben? Sokszor eszünkbe jutott ez a kérdés? Biztos másképp viselkedne. De vajon hogyan?
19, Mérlegeljünk
Kettő esetleg több dolog közül kell dönteni. Tegyük mérlegre. Vegyük végig az összes pozitív és negatív aspektust minden egyes tételnél, lássuk egyben az eredményt!
20, Korlátlanul
Mi lenne ha egy probléma megoldásához korlátlanul állna rendelkezésedre erőforrás. Hogyan oldanád meg?
21,Hatás-ellenhatás
Meg szeretnél oldani egy problémát. Mi az ami segít ebben (erőforrások, lelki tartalékok) Mi dolgozik ellened?
22,Túlozd el
Fogalmazz meg egy problémát. Keress rá megoldást. Súlyosbítsd a problémát. Nézd meg ebből a szemszögből is.
23,Oda nem illő
Válassz egy megoldandó esetet. Majd véletlenül –például szótár felnyitásával- válassz bármilyen szót. Keress megoldást úgy, hogy kiválasztott szó is szerepeljen benne.
24, Meditálj
Válassz egy megoldandó ügyet. Tégy magad elé papír és ceruzát. Ülj csendben, csukott szemmel várd meg míg megérkezik a válasz. Írd le.
25, 101 kis ötlet
Soknak hangzik pedig egy helyzetre ennyi megoldás is létezhet. Asszociálj szabadon, egészen addig, míg el nem éred a bűvös számot. Majd keresd meg a legjobb ötletet.

Pin It on Pinterest

Share This